eli Kepardin brasilian lähettilään vieralu sokeriruokoviinan tislaamossa.
Koska brasilialaiset ovat kunnostautuneet enemman oluen juomisessa kuin sen valmistamisessa, paatin vierailla paikallisille enemman tutun prosessin rikospaikalla. Seuraavat kuvat ja tekstit ovat siis pientislaamossa Livramento de nossa Senhorassa tehdyn vierailun satoa.
Cachaça on sokeriruokoviina, jonka juuret ovat syvalla paikallisessa historiassa kuten pontikan keittaminen ja sahdin pano Suomessa konsanaan. Cachaça myos mahdollistaa laajamittaisen alkoholismin sopuhintaan: litran pullon saa supermarketista halvimmillaan noin 40 sentilla eli lahdeveden hinnalla.
Cachaçan valmistusprosessi on lyhykaisyydessaan seuraavanlainen:
Raaka-aineena kaytetaan sokeriruo'osta puristettua mehua, caldo de cana. Hehtaarilta sokeriruokoa saadaan noin 8 000 litraa suodatettua mehua. Suodatettu mehu kaytetaan jollain riisiin tai maissiin liittyvalla hiivalla (jonka tarkempi maaritys katosi kielimuurissa). Kaymisprosessi on nopea vain noin vuorokauden mittainen ja kaynyt mehu eli sokeriruokoviini, vinhaça, on vahvuudeltaan noin 10-12 prosenttista. Tama valituote on kuitenkin hyvin pahanlaatuista honttoa ja sisaltaa paljon kaymisessa syntyneita sivutuotteita. Seuraavaksi suoritetaan tislaus, jossa pyritaan paasemaan eroon epapuhtauksista, kuten metanolista, aldehydeista ja muista makuun ja tehoon epatoiv otusti vaikuttavista ainesosista. Tislauksesta saatu tuote on niin sanottua raaka cachaçaa, jota kypsytellaan noin kuukausi ennen pullotusta. Tama on sita tuotetta, jota loytyy caipirinhoista ja supermarketin hyllylta. Kyseissa tislaamossa kuitenkin valmistettiin ensiluokkaista cachaçaa, jota kypsytettiin viela kolme vuotta kirsikkapuisissa tynnyreissa. Tasta ensiluokkaisesta tavarasta pitaakin jo maksaa noin 40 reais per litra.
Kuvaushetkella tislaamo ei ollut ja kaytossa, josta j ohtuen kaikki varastamisen arvoinen oli viety parempaan turvaan ja hygieeniasta hieman tingitty. Kuvista saa kuitenkin peruskuvan varkista:





Tassa kitkerasta paloviinasta jalostuu kolmessa vuodessa viskilaseihin ja hyvan sikarin seuraksi sopivaa jaloa lienta.
Talta nayttaa lopputuote.
Onnelliset vierailijat vierailun jalkeen. Parastahan aina on tietenkin ilmaiset tuotenaytteet.
"Koskakohan Kepardin tislaamon tuotteita paasee nauttimaan?"
1 comment:
!Hola!
Kazimir näyttääkin sulautuvan paikalliseen väestöön täysin. Hyvä, kun löytyivät nämä sivustot, niin kotitontutkin saavat lisätietoja matkan vaiheista. Mielenkiintoinen vierailu siis!
Jatkoa odotellen Tus Padres
Post a Comment